Pokazy kuchni molekularnej
Kuchnia molekularna, wzięła swoją nazwę od molekuł, czyli cząsteczek. Działa przez zasadę rozbijania cząsteczek. To coś więcej niż tylko gotowanie czy przyrządzanie potraw. Zdecydowanie bardziej przypomina, to laboratorium naukowe niż zwykłą znaną nam kuchnię. W takich miejscach pracują chemicy, fizycy i biochemicy, a nie tylko zwykli kucharze. To, co te osoby potrafią stworzyć jest niewiarygodnie piękne i przede wszystkim nieziemsko smaczne! W kuchniach molekularnych nie ma miejsca na smażenie czy gotowanie.
Głównym założeniem kuchni molekularnej jest wydobycie czystego smaku z każdej potrawy. Spotkać możemy przeróżne wymysły twórców tej kuchni, jak sos w postaci pianki, lodowe chipsy z buraka czy herbaciany makaron o konsystencji bitej śmietany. To tylko ziarnko grochu tego, czego można spróbować naszymi zmysłami węchu, wzroku i przede wszystkim smaku. Kucharze przedstawiają znane nam potrawy w sposób niewyobrażalny. Jedyne, co może ich ograniczać w kuchni, to tylko ich wyobraźnia. Potrawy tej kuchni mają zaspokajać potrzeby naszych kubeczków smakowych na języku.
Dla wielu osób kuchnia molekularna kojarzy się z niezdrową żywnością. Pewnie, dlatego że moda na tą kuchnię dopiero niedawno do nas dotarła i stała się bardziej znana. Oczywiście, to myślenie jest błędne, ponieważ potrawy kuchni molekularnej są stuprocentowo zdrowe i przygotowane tylko z naturalnych, świeżych produktów. Kucharze używają do tworzenia swoich wyśmienitych i niepowtarzalnych potraw naturalnych substancji, takich jak: ciekły azot (główny składnik powietrza) stosowany do zamrażania potraw, wyciąg z morskich alg stosowany do zagęszczania i zmieniania konsystencji serwowanych potraw, alginat sodowy, aby formować produkty w kulki, sprawiając, że ich konsystencja jest miękka w środku, a krucha na zewnątrz, tworzenie praktycznie z każdego składnika kawioru metodą, jaką jest sferyfikacja. Używane są palniki, piece konwekcyjne, lasery. Molekularni kucharze wykorzystają wszelkie możliwie dostępne metody i nie boją się wyzwań.
Tworzenie jednego dania może trwać nawet kilka dni, żeby było idealne. Właśnie z tego powodu kuchnia ta jest mało powszechna w naszym kraju. Ludzie nie lubią czekać na jedzenie. A kucharz danie, które wymyślił w kilka dni, chce odwzorować identycznie, ma one mieć wszystkie walory smakowe oraz wyglądowe. To nie gotowanie tylko tworzenie sztuki, dlatego warto czekać na efekty końcowe. Oczywiście biorąc pod uwagę czas przygotowania i niezbędne elementy do stworzenia molekularnego dania, nie dziwmy się wysokością ceny, która z reguły jest nie mała.
Gotowanie, a bardziej tworzenie potraw kuchni molekularnej to sztuka, mistrzostwo w swoim fachu. Molekularne gotowanie wymaga bardzo dużej dokładności. W końcu, jeśli dodamy, chociaż kroplę więcej składnika, to cała potrawa może się popsuć. Bardzo ciężko byłoby stworzyć w domu danie kuchni molekularnej choćby, dlatego, że wymaga to praktyki, skupienia i wiedzy na ten temat, a przede wszystkim jest to niebezpieczne. Temperatura ciekłego azotu wynosi minus 195,5 stopni Celsjusza, więc jeśli nie potrafimy posługiwać się nim możemy się groźnie poparzyć.
W Polsce nie znajdziemy wielu osób, które posługują się mechanizmem kuchni molekularnej. W restauracjach, gdzie jest taka kuchnia, stolik trzeba rezerwować czasem nawet z rocznym wyprzedzeniem, a nie koniecznie dostanie się miejsce. Dobrą alternatywą są, dlatego pokazy kuchni molekularnej. Dzięki takiej możliwości, możemy zorganizować event, na którym stworzone zostaną potrawy molekularne. Bez wątpienia nowoczesna kuchnia tworzenia będzie niezapomnianym widowiskiem i zawsze zrobi duże wrażenie na uczestnikach smakowe jak i wizualne. Większość osób z pewnością nie miało jeszcze okazji zobaczyć ani spróbować potraw z tej dziedziny twórczej kuchni. Widzieliśmy zapewne w programach telewizyjnych, jak się tworzy takie dania, jak wygląda ciekły azot i ile pracy trzeba w takie danie włożyć. Bez wątpienia takie widowisko oglądane na żywo, przyniosłoby wiele emocji. Oczywiście, czym byłby pokaz, gdybyśmy nie mogli spróbować stworzonego przez artystę dania. Zdecydowanie, to jest plus pokazów kuchni molekularnej, ponieważ nie musimy czekać ponad rok na miejsce w restauracji, a możemy na własne oczy zobaczyć jak tworzy się nasza potrawa i poznać jej smaki. Każdy na pewno, kto raz spróbuję dania molekularnego, nie zapomni go przez długi czas. Wydobyte wszystkie walory smakowe jednego dania, bez wątpienia zapadną w pamięć każdego uczestnika pokazu.
Pokazy kuchni molekularnej sprawdzą się na wszelkiego rodzaju wydarzeniach takich jak:
- Imprezy tematyczne (temat przewodni- sztuka kuchni).
- Imprezy motywacyjne.
- Integracje firmowe.
- Pokazy mody, sportowe.
Każdy uczestnik będzie miał po takim przedstawieniu niezapomniane chwile i będzie miał, o czym opowiadać. Zdecydowanie pokazy kuchni molekularnej, są ciekawym i alternatywnym sposobem na zapewnienie rozrywki w trakcie trwania eventów. Przyciągnie uwagę widzów i pokaże gospodarzy w dobrym świetle. Ten event bez wątpienia będzie na językach gości przed długi okres czasu. Skoro, możemy skorzystać z takiej opcji to, dlaczego nie? Każdy uwielbia dobrze zjeść i każdy na pewno chętnie zobaczyłby pokazowe laboratorium kuchenne na własne oczy. Nawet idąc do drogiej restauracji nie zobaczymy procesu, w jakim powstaje nasza wybrana potrawa. Organizacja pokazu kuchni molekularnej to z pewnością hit każdego wydarzenia! Pamiętajmy, że twórca tego nurtu na pokazie, dba nie tylko o widowisko, ale przede wszystkim o walory smakowe, a potrawy przygotowywane są indywidualnie i pod sugestię Państwa potrzeb. Chcecie zobaczyć spektakularny efekt końcowy? Wielkie widowisko w zasięgu Twojej ręki. Spraw przyjemność i świetną atrakcję dla swoich pracowników, kontrahentów czy znajomych.