Food trucki to coraz popularniejsza alternatywa dla tradycyjnego bufetu czy poczęstunku na wydarzeniach takich jak festiwale, koncerty czy przeróżne imprezy okolicznościowe. Te mobilne restauracje mogą być niekiedy nawet lepszym wyborem niż rezerwacje w zwykłym lokalu. Bez problemu obsłużą również imprezy prywatne i firmowe.

Food truck – co to jest?

Jak można się domyślić po samej nazwie, food truck to rodzaj ciężarówki z jedzeniem, które jest przygotowywane i serwowane na wynos bezpośrednio z pojazdu. Choć mogłoby się wydawać, że w Polsce biznes prężnie rozwinął się niezbyt dawno, tak naprawdę pojawił się już w latach 90. XX wieku, koncentrując się wtedy na szybkich i prostych daniach jak zapiekanki, hamburgery czy frytki. Prekursorem gastro busów na skalę światową był natomiast kowboj z XIX-wiecznego Teksasu, który w starej furgonetce odkupionej od amerykańskiej armii przyrządzał chociażby placki ziemniaczane oraz mięso dla siebie i swoich towarzyszy. Prawdziwy przełom biznesu przypadł jednak na przełom lat 50. I 60., rewolucjonizując działalność gastronomiczną.

Na czym polega fenomen food trucków?

Food trucki oferują mnóstwo rodzajów kuchni, w związku z czym w jednym miejscu można spróbować dań z różnych zakątków świata. Współczesne food trucki to już nie tylko lodziarnia na kółkach czy słabej jakości fast foody. To rozmaite potrawy na przykład kuchni amerykańskiej, włoskiej, meksykańskiej czy chińskiej. Dodatkowym atutem jest przygotowywanie ich na oczach klienta. Na popularność food trucków może też składać się mobilność, a więc swoboda przemieszczania i oferowania usług w rozmaitych lokalizacjach. To często także ważny element kultury społeczności lokalnych i czynnik społecznej integracji – kto nie skusiłby się na najświeższe ploteczki w trakcie oczekiwania na swoje zamówienie?

Wynajem food trucka

Food trucki są świetną propozycją na imprezę okolicznościową, a personel jest w stanie zapewnić świadczenie usługi gastronomicznej na wysokim poziomie, serwując pełnowartościowe posiłki dobrej jakości. Jeżeli wciąż zastanawiasz się nad wynajęciem food trucka na swoje wydarzenie, skontaktuj się z nami, a na pewno uda nam się zorganizować mobilny punkt gastronomiczny, którego oferta spełni zarówno Twoje oczekiwania, jak i oczekiwania kubków smakowych Twoich gości.