Aby zadbać o komfort uczestników podczas konferencji, warto zaplanować menu, które będzie obowiązywało podczas trwania eventu. Dobrze dobrane posiłki mogą znacząco wpłynąć na satysfakcję gości oraz przyczynić się do sukcesu całego wydarzenia.

Zapewnij różnorodne dania

Warto zapewnić uczestnikom różnorodne posiłki, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Szczególnie ważne jest dbanie o diety specjalne, takie jak wegetariańskie lub bez laktozy czy glutenu. Dzięki temu będziesz miał pewność, że nikt nie zostanie głodny. Polecamy w menu zawrzeć takie pozycje jak sałatki z warzywami, owoce, pieczywo pełnoziarniste, lekkie dania mięsne oraz zdrowe przekąski. Warto zapewnić uczestnikom posiłki, które dostarczą im energii, ale nie spowodują zmęczenia. Unikaj więc tłustych potraw, ponieważ mogą one obniżyć koncentrację. Zamiast tego serwuj dania przygotowane na parze, świeże sałatki i chude mięso.

Dostęp do przekąsek przez cały czas trwania konferencji

To, że woda powinna być dostępna dla każdego bez limitu przez cały czas trwania imprezy, jest oczywiste. Jednak warto również zadbać o to, aby uczestnicy mieli możliwość sięgnięcia po przekąski w trakcie przemówień i prezentacji. Dlatego ważne jest, aby nie było szeleszczących opakowań, które mogłyby zakłócać spokój i kontentację. Zamiast tego postaw na orzechy, owoce, jogurty i batoniki, dzięki którym dodasz energii i zmniejszysz ryzyko znudzenia. Do picia warto zaproponować prócz wody również soki, kawę i herbatę.

Akcja zero waste

Zaimponuj uczestnikom, włączając swoją konferencję do akcji zero waste, która polega na niemarnowaniu posiłków i odpadów. Dzięki temu pokażesz, że w odpowiedzialny sposób podchodzisz do zarządzania dobrami, co przyczyni się do wzrostu szacunku. Dokładnie przemyśl ilość serwowanych dań, aby się nie zmarnowały. Skonsultuj się z firmą cateringową, która będzie odpowiedzialna za posiłki na Twojej konferencji, i wspólnie oszacujcie ilość posiłków, dostosowując się do liczby gości. Jeśli masz możliwość, wprowadź rezerwację dań dla uczestników, którzy będą mogli się zadeklarować i wybrać swój posiłek wcześniej. Jeśli jednak zostanie nadmiar jedzenia po konferencji, rozważ oddanie go na cele charytatywne.

Wspieranie lokalnych dostawców

Wybierz lokalne produkty, które są łatwo dostępne w danym sezonie. Dzięki temu zadbasz o rozwój regionalny, a przy okazji zjecie smaczne, pełnowartościowe i zdrowe produkty.