Zima to przede wszystkim śnieg, niska temperatura i lód. A ten ostatni wykorzystać można w bardzo atrakcyjny sposób podczas firmowego eventu. Nim na to się zdecydujemy, warto poznać krótką historię brył lodowych i sposoby ich wykorzystania.

Krótka historia brył lodowych

Początkowo lód wykorzystywany był głównie w medycynie i przemyśle spożywczym, a także gospodarstwach domowych. Służył do obniżania temperatury ciała chorego, a także redukował ból. Gdy nie było jeszcze lodówek, lód wykorzystywano do przechowywania żywności, w specjalnych do tego celu budowanych skrzyniach. Lodowy biznes był wtedy żyłą złota. Powstawały fabryki zajmujące się wytwórstwem lodu.  W lecie był to jednak towar deficytowy – ludzie zmuszeni byli wtedy do korzystania z wątpliwej jakości źródeł – handlarzy, którzy zbierali zanieczyszczony lód z zamarzniętych wód zimą. Dziś mamy o wiele łatwiejsze życie – posiadamy lodówki, zamrażarki. W sklepach również zaopatrzyć się możemy w kostki lodu – są produkowane z oczyszczonej wody, co stawia je ponad kostkami stworzonymi w domowych warunkach z tak zwanej „kranówki”.

Powrót do wytwórstwa brył w XX wieku i początki barów lodowych

Dzięki wykreowaniu się dziedziny sztuki zwanej ice-sculpting (rzeźbienie w lodzie), wzrosło zapotrzebowanie na krystalicznie czyste, duże bloki lodowe. W Polsce swoją popularność zaczynała zdobywać od roku 2000, gdy jedna z firm użyła rzeźb lodowych w trakcie Właśnie z lodu budowane są lady, kolumny, zdobienia, stoliki, które swoim urokiem przenoszą gości zgromadzonych na wydarzeniu w prawdziwą krainę lodu. Dzięki temu połączeniu – rzeźby z fachową sztuką flair czyli widowiskowymi pokazami barmańskimi – powstała idea barów lodowych, które swym krystalicznym wyglądem oczarują każdego zaproszonego gościa. Możliwość podświetlenia barów i specyficzne rozchodzenie się świata po lodowej bryle wprowadza jeszcze więcej magii i uroku. Barmani często korzystają również ze szklanek i kieliszków wykonanych z lodu. Tak podane koktajle staną się niezapomnianą i ciekawą atrakcją, pozostającą w pamięci na długi czas. Bardzo oryginalnym sposobem na podkreślenie firmowego charakteru imprezy, jest możliwość wykonania znaku firmowego z lodu i umieszczenie go na barze.

Jak i gdzie zorganizować taki event?

Bary lodowe można ustawić zarówno na zewnątrz jak i w pomieszczeniach. Wszystko zależy od odpowiedniego zabezpieczenia miejsca ustawienia baru. A tym najlepiej zajmie się profesjonalna agencja eventowa. Agencje takie korzystają z usług sprawdzonych artystów, dając gwarancję, że bryły i pokaz barmański będą przygotowane z dbałością o każdy szczegół, a koktajle zaskoczą podniebienia najwyższym, światowym poziomem.