Aby impreza świąteczna się udała, trzeba dobrze rozplanować posiłki podawane gościom, uwzględniając różnorodność smaków, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Przedstawiamy spis ciekawych potraw w menu na całą imprezę, od początku do końca.
Przystawki
Z zimnych przystawek polecamy tacę serów i wędlin, gdzie będzie pomieszanych wiele rodzajów nabiału wraz z kiełbaskami i innymi mięsnymi wyrobami, a także z oliwkami, suszonymi pomidorami oraz świeżymi owocami, pasującymi do całości. Dobrym wyborem będą również świąteczne kanapeczki z chrupiącym pieczywem, na którym położymy łososia, pastę jajeczną, pomidory i inne dodatki, które w połączeniu ze sobą będą smakować wyśmienicie. Również sałatki różnego rodzaju sprawdzą się tutaj idealnie.
Przystawki mogą również obejmować ciepłe opcje, takie jak na przykład paszteciki z mięsem lub kapustą i grzybami, które przyniosą ducha świąt do stołu. Podawane będą z czerwonym barszczem, co stworzy rodzinną, świąteczną atmosferę. Jeśli chodzi o bardziej nowoczesne i zagraniczne posiłki, polecamy krewetki w cieście filo, podane z sosem czosnkowym. Będzie to coś nowego na stole, a warto przekonywać się do innej kuchni, aby spróbować wielu smaków.
Dania główne
Jeśli zależy Ci na tradycyjnych daniach kuchni polskiej na święta, na stole nie może zabraknąć kapusty z grochem, którą każdy uwielbia. Również różne rodzaje ryb są wskazane, na przykład ryba po grecku. Pierogi lub uszka z grzybami, a do tego barszcz czerwony lub zupa grzybowa będą idealnie komponować się w tradycyjnej atmosferze.
Można również wmieszać w te polskie przepisy nieco nowoczesności i zaserwować zagraniczne posiłki, na przykład pieczonego łososia z cytryną i koperkiem, a do tego purée z kalafiora i zielona fasolka. Warto też zadbać o wegetariańskie opcje i wybrać wege lasagne z warzywami, ricottą oraz sosem pomidorowym.
Desery
Z tradycyjnych polskich ciast polecamy szczególnie makowca, sernika oraz oczywiście pierniczki w formie ciasteczek lub ciasta. Natomiast można spróbować wmieszać w to odrobinę nowości i zaserwować gościom panna cottę z sosem mailowym lub tartę czekoladową z solonym karmelem.
Napoje
Grzane wino, gorąca czekolada oraz herbatki pomogą gościom spożyć posiłki. Z zimnych napoi na uwagę zasługuje kompot z suszu, który jest tradycją w wielu polskich rodzinach.