Ważne wydarzenie wymaga odpowiedniej oprawy. Nie ma znaczenia, czy mówimy o sferze biznesowej, czy prywatnej – niektóre okazje trzeba uczcić z rozmachem i klasą.
Impreza w stylu bankietowym
Tradycja organizacji bankietów nie jest zbyt popularna w Polsce i nie każdy wie czym charakteryzuje się to wydarzenie. Bankiet jest czymś pomiędzy galą, a zwykłą imprezą. Bankiet jest bardziej wystawny i oficjalny od zwykłego wydarzenia imprezowego. Nie jest jednak tak formalny jak gala. Ogólnie rzecz ujmując – bankiet z reguły ma elegancki charakter, choć pozwala uczestnikom na swobodną rozmowę w mniejszych grupach, wymagany jest określony dresscode, ale nie jest on tak sztywny i wystawny.
Z reguły występują trzy rodzaje bankietów: platerowane, angielskie i mieszane. Najbardziej formalne są te plenerowe, które najczęściej organizowane są dla gości zajmujących wysokie stanowiska np. dla polityków, prezesów itp. Jednak ze względu na swoją wszechstronność najpopularniejsze są dziś bankiety angielskie lub mieszane, na których goście mają więcej swobody. To idealna forma, która sprzyja integracji gości przy jednoczesnym zachowaniu eleganckiego i wyrafinowanego charakteru spotkania.
Chociaż może się na to nie zapowiadać, bankiet jest dość skomplikowany jeśli chodzi o jego zaplanowanie i organizacje. Bankiety zazwyczaj nie trwają dłużej niż kilka godzin, dlatego warto zadbać o najdrobniejsze szczegóły, które zachwycą gości.
Najważniejszą częścią bankietu jest serwowane jedzenie, dlatego dokładne dobranie potraw odgrywa znaczącą rolę w efekcie końcowym imprezy. Warto upewnić się, czy zamówiony zespół cateringowy zapewnia obsługę gości, oferuje potrzebne sztućce i naczynia, a także czy spełnia sanepidowe wymagania przetrzymywania i przygotowywania posiłków.
Zaraz po kwestii jedzenia bardzo ważne są atrakcje, które należy zapewnić gościom. Forma rozrywki zależy głównie od dostępnego budżetu. Najbardziej popularne są: komediowe występy standupowe, pokazy magiczne oraz muzyka na żywo.
Decydując się na zorganizowania bankietu, ważne jest, aby określić temat i cel wydarzenia, który będzie miał wpływ na styl podawanego jedzenia, ubioru, a nawet miejsca imprezy.