Jeśli zastanawiasz się nad formą Twojego bankietu, oto krótki poradnik, który pomoże Ci podjąć decyzję, jaki bankiet najlepiej zorganizować. Do wyboru masz trzy opcje: bankiet angielski, zasiadamy oraz amerykański, który jest połączeniem obu pierwszych, dlatego skupimy się wyłącznie na nich.

Zalety bankietu angielskiego

Bankiet angielski charakteryzuje się tym, że goście nie siedzą, tylko stoją, a bufet jest dostępny cały czas w formie przekąsek oraz napojów. Dzięki temu uczestnicy mogą sami decydować, co chcą zjeść i w jakiej ilości. Taka forma sprzyja integracji, nie ograniczając się do rozmowy z sąsiadami przy stole. Dzięki różnorodności potraw każdy znajdzie coś dla siebie i nie będzie musiał zostawiać jedzenia nieruszonego, jeśli nie będzie mu ono smakować. Odchodzą koszta zatrudnienia profesjonalnej obsługi kelnerskiej, która musiałaby podawać dania do stołów, co jest plusem.

Wady bankietu angielskiego

Natomiast z minusów bankietu angielskiego warto wymienić możliwość kolejek, które mogą powstać przy bufecie, szczególnie jeśli będzie dużo gości, a przestrzeń ograniczona. Może to powodować frustrację oraz lęk, że jedzenia nie starczy dla każdego, dlatego należy bardzo uważnie zaplanować ilość poszczególnych produktów.

Zalety bankietu zasiadanego

Bankiet zasiadany jest najbardziej formalną formą przyjęcia, rozpowszechnionym szczególnie wśród organizacji wesel lub innych uroczystych przyjęć. Polega on na tym, że goście zasiadają przy stołach, a posiłki są im donoszone przez kelnerów. Dzięki takiej możliwości goście nie muszą się kłopotać nakładaniem sobie dań, tylko otrzymują gotowe talerze. Jest to dla nich komfortowe, ponieważ mogą zjeść w spokoju, siedząc, a posiłki mogą być również podawane na ciepło.

Wady bankietu zasiadanego

Jednak z wad należy wymienić brak możliwości swobodnego wyboru menu, co może prowadzić do sytuacji, że nie każdemu będzie smakowało. Szczególnie ważne jest dostosowanie posiłków do osób ze specjalną dietą, co może utrudniać przygotowanie wszystkich dań. Dochodzą koszty związane z obsługą kelnerską oraz innych pracowników, którzy będą pracować na kuchni. Również należy zwrócić uwagę na zaplecze kuchenne, którego będziesz potrzebował w przypadku takiego bankietu, szczególnie jeśli posiłki mają być wydawane na ciepło.