Wybór cateringu na event to nie lada wyzwanie. Zadowolenie wszystkich uczestników imprezy, wymaga przewidzenia i zaplanowania potraw, które trafią w kubki smakowe każdej przybyłej na imprezę osoby. Kiedy wydarzenie jest długie, a potrawy nie są skierowane do każdego uczestnika, głód może spowodować niezadowolenie, nawet wtedy kiedy impreza będzie bardzo udana. Przekąski i poczęstunek na dużych spotkaniach, to klucz do trafienia w gusta swoich odbiorców oraz wspaniały sposób na reklamę, jak mówi popularny cytat – “od żołądka do serca”. Dobrze dobrane jedzenie, to dobry nastrój uczestników i reklama na przyszłość.
Jaki catering wybrać na event?
Logistycznie rozplanowując miejsce, ilość gości oraz planując potrawy, należy brać pod uwagę jak długie są przerwy eventowe, jak wielu będzie gości, oraz jak duża grupa osób będzie mięsożercami, weganami, wegetarianami, czy będzie posiadać inne wartości smakowe jak dieta ketogeniczna, dieta bez laktozy czy glutenu. Te wszystkie czynniki powodują, że catering musi być urozmaicony i trafiać w gusta każdej z tych grup odbiorców, nawet wówczas, kiedy w całej grupie będzie tylko po jednej osobie z każdej z nich. Dawniej, kiedy ludzie nie dzielili swoich posiłków na mięsożernych lub nie, najczęściej catering zakładał jedną bazę żywieniową dla wszystkich. W obecnej chwili dobranie jedzenia dla osób ceniących inny styl życia, może spowodować duże niezadowolenie, a jak wiadomo jak człowiek głodny to zły.
Przy dużych eventach, warto sugerować się mniejszymi porcjami i przekąskami, które można wziąć do ręki w każdej chwili, i odstawić na osobny stolik. Mniejsze eventy pozwalają na stworzenie zaplecza obiadowego, gdzie przerwa obiadowa trwa przynajmniej godzinę. Obiad na długim wielogodzinnym evencie doda wiele energii i siły na kolejne prelekcje, szkolenia czy imprezę integracyjną. Im więcej osób, tym trudniej dopasować menu, ale przekąski cateringowe zapewniają stworzenie mniejszych porcji dla większej ilości osób, które cechują inne oczekiwania w stosunku do jedzenia.
Co się sprawdza w cateringu na eventach?
Wszystkie babeczki, ciasteczka, koreczki, słodkie i słone przysmaki, umieszczone w plastikowych, malutkich pojemniczkach, drobne wypieki ze szpinakiem wewnątrz, czy nawet miksy smakowe, których odbiorcy nie mieli możliwości jeszcze nigdzie spróbować, to rozwiązanie, po które każdy uczestnik chętnie sięga w trakcie imprezy czy w jego przerwie. Kanapeczki, dania z ryb, muffinki, sałatki, makarony w różnych konfiguracjach podawane na zimno, sałatki owocowe czy szynki na różne sposoby, to rozwiązania, które sprawdzają się na każdym większym spotkaniu. Do tego warto podać sok i czystą wodę, kawę i herbatę w ekspresie do samodzielnego nalania, a na eventach wieczornych można serwować wina czy napoje alkoholowe typu drinki, o niskich wartościach procentowych.