Na czym polega catering? Usługa polega na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw na różne uroczystości. Obejmuje to również profesjonalne usługi cateringowe takie jak podanie i zapewnienie kompleksowego charakteru usługi gastronomicznej. Potrawy przygotowywane są w innym miejscu, niż te docelowe. Catering możemy podzielić na kilka rodzaji, ze względu na typ imprezy i okoliczności z nim związane.

Rodzaje cateringu na bankiet

Cateringi oferują pełen wachlarz potraw i przystawek. Począwszy od zimnych i ciepłych zakąsek, po fast foody, stoliki słodkości i napoje. Na jakie imprezy najlepiej nada się catering? Oto kilka z nich:

  • Najczęściej wybierane to duże przyjęcia takie jak wesela, chrzciny, urodziny
  • Rocznica, jubileusze, komunia,
  • Konferencje, imprezy firmowe i integracyjne,
  • Inne imprezy okolicznościowe,

Zalety cateringu na Twoją imprezę

  • Oszczędność czasu i wygoda – przygotowywanie dań dla dużej ilości gości wymaga dużo czasu i chęci. Opcja cateringu świetnie się tu nada, przez co zaoszczędzicie czas na dalszą organizację uroczystości,
  • Idealna organizacja i zaplanowanie posiłków – osoba przygotowująca potrawy dobrze wie, co ma ugotować, aby niczego za dużo nie zostało. Wy wybieracie propozycje, kucharze zajmą się resztą,
  • Oszczędność kosztów – gotując na własną rękę, musimy liczyć się trudnymi zakupami, miejscem w lodówce, kosztami związanymi z gazówką i piekarnikiem oraz wodą. Kucharze mają do tego odpowiednio duży sprzęt do gotowania, który zabiera mniej prądu, za to pozwala więcej ugotować,
  • Brak obowiązków związanych ze sprzątaniem stanowiska – wszyscy dobrze wiemy, jak sprzątanie kuchni bywa nudne i monotonne. Z cateringiem możemy ominąć tą niekorzystną dla nas czynność,
  • Komfort – podczas wyboru cateringu, nie musimy martwić się o dopilnowanie całego menu. Zostawiamy to w rękach fachowców, którzy zajmą się wszystkim, nawet dowozem,
  • Duży wachlarz dań – cateringi coraz bardziej stają się popularne w naszym kraju, ze względu na komfort i oszczędność. Dodatkowym atutem jest wybór jedzenia, które z czasem się powiększa, co zapewnia duży wybór propozycji,
  • Najważniejsze, indywidualne podejście do każdego klienta – jest to kwestia bardzo ważna, gdyż każdy ma inny gust smakowy. Na wielu imprezach są osoby, które nie jedzą niektórych potraw, bądź mają nietolerancję. W prosty sposób możemy dogadać się z kucharzami, którzy zapewnią dania dopasowane do Waszych preferencji,

Jest kilka kwestii, o których warto wspomnieć przed zamówieniem cateringu. Po pierwsze jest to liczba uczestników imprezy. Takie dane pomogą kucharzą określić ilość danych potraw, aby nic się nie zmarnowało. Czas trwania pozwoli oszacować, o której godzinie ma przyjechać dane danie bądź wybrane potrawy. Warto również wspomnieć o szczególnych dietach uczestników uroczystości.

Nie wiesz jaką firmę cateringową wybrać? Od tego masz nas! Nasze doświadczenie pozwoli dobrać odpowiednią usługę gastronomiczną pod Wasze preferencje. To dla nas nic trudnego. Gwarantujemy smaczne jedzenie i dobrą obsługę. Zapraszamy do kontaktu telefonicznie bądź mailowo.