Organizacja bankietów, gali, jubileuszy – przepis na udaną imprezę!

2020-06-01T17:43:21+00:0031 maja 2020|Bankiety|

Bankiety i ich organizacja

Bankiety to wydarzenia o charakterze oficjalnym, w którym udział biorą tylko osoby zaproszone. To uroczyste spotkania organizowane z jakiejś okazji, jak otwarcia czy inauguracja albo rocznica przedsiębiorstwa, a także wiele innych. Wszelkie bankiety mają swoją charakterystykę. Możemy je podzielić na:

  • Bankiety zasiadane.
  • Bankiety stojące, bankiety angielskie.
  • Bankiety mieszane, bankiety amerykańskie.

Każdy z tych rodzajów różni się od siebie niektórymi elementami. Łączy je z pewnością forma i tzw. Toast, czyli lampka wina rozpoczynająca spotkanie, ale może być, także w trakcie. W czasie większych przyjęć mogą być urządzone stoły w formie bufetu lub baru z obsługą kelnerską.  Scharakteryzujmy kilka wybranych przyjęć bankietowych.

  • Bankiet bufetowy, czyli amerykańskie (stojące i mieszane). Jest to jedna z najbardziej uroczystych form przyjmowania gości. Wysyłane są oficjalne zaproszenia dla uczestników. Gospodarz zajmuję się witaniem gości. Organizowane są toasty i atrakcje artystyczne. Ustawione są stoły bufetowe, gdzie można znaleźć ciepłe i zimne posiłki, przystawki, napoje bezalkoholowe i alkoholowe. Oczywiście catering musi być tak przygotowany, aby posiłek można było zjeść, tylko przy użyciu widelca. Ustawione w rogu są, także stoły do odkładania brudnych naczyń. Ustawiane są bary, gdzie barmani i kelnerzy mogą zaserwować nam wszelkiego rodzaju napoje alkoholowe. W przypadku mieszanego bankietu, można ustawić okrągłe stoły, przy których uczestnicy będą mogli zjeść. Oczywiście stołów nie musi być tyle, co gości, ponieważ ten bankiet polega na tym, aby chodzić po sali i rozmawiać, integrować się z innymi uczestnikami wydarzenia. Goście powinni korzystać z miejsc, generalnie tylko, aby odstawiać talerz, albo zjeść, po czym od razu powinni odejść od stolików. Bankiet amerykański, to jedno z najlepszych rozwiązań, również do integracji, ponieważ polega on głównie na rozmowie między uczestnikami.
  • Bankiet zasiadany. Uroczyste spotkania przy stołach. Jedna z najczęściej wybieranych opcji w naszym kraju, np. na wesele, na jubileusz. Charakteryzuję się zorganizowanym cateringiem, którego noszeniem zajmują się doświadczeni kelnerzy. Stoły poustawiane w kształt liter: T, G, U, E. Tak, aby każdy uczestnik mógł złapać ze sobą kontakt wzrokowy. Posiłki podawane są na ciepło i zimno, są przystawki oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Rozpoczynane są od toastu, który jest swego rodzaju informacją, co jest celem danego spotkana. Oczywiście na te wydarzenia, również wysyłane są oficjalne zaproszenia i uczestniczyć w tym bankiecie, mogą tylko osoby zaproszone. Bankiety zasiadane, są bardzo ekskluzywne, dlatego uczestnicy powinni ubrać się adekwatnie do wydarzenia, czyli elegancko. Na takich bankietach, bardzo często ustawiany jest bar z barmanem, który zrobi dla naszych gości różnego rodzaju drinki i trunki.
  • Bankiet stojący, czyli bankiet angielski. Prestiżowej klasy przyjęcie stojące. Najwyżej oceniane wśród organizatorów. Z reguły rozpoczyna się koło godziny 20 i trwa około trzech godzin. Oczywiście kwestia ilości godzin jest do dostosowania pod klienta. Stoły ustawione są szerokie lub wąskie, ale wyższe od stosowanych tych w bankietach bufetowych. Stoły ustawiane są w centralnej części Sali tak, aby były widoczne dla każdego. Każdy stół musi być idealnie przygotowany, przykryty obrusem, bez żadnych zagnieceń. Dodatkowo każdy bankiet stojący, powinien posiadać elementy scenografii. Może to być wszystko, co związane jest z tematem spotkania. Organizatorzy często korzystają z opcji takiej jak wynajem scenografii, co pozwala na stworzenie idealnego klimatu, każdego nawet najbardziej ekskluzywnego bankietu. Na stołach ustawiane są zimnie przekąski i dodatki do nich, mogą oczywiście to być również ciepłe przystawki, ale trzeba pamiętać o zasadzie, że wszystko musi się dać zjeść tylko widelcem. Poustawiane są napoje, a na życzenie gospodarza ustawione są napoje alkoholowe, np. wino. Goście obsługują się sami, a kelnerzy tylko zabierają brudne naczynia i ewentualnie dostawiają zakąski.

Czy warto organizować bankiety?

Bez wątpienia jest to bardzo ekskluzywna i prestiżowa forma spotkań, która pokazuję uczestnikom, pracownikom, kontrahentom, jak są dla nas ważni. Pokazujemy, dzięki temu dobrą twarz naszej marki i dziękujemy za trudy włożonej pracy.

Nasza firma zajmuję się kompleksową obsługą i organizacją bankietów od A do Z. Wybierzemy idealne miejsce, dopasujemy dekoracje, zaprosimy gości i zamówimy catering. Zapewnimy niezapomniane przeżycia dla każdego z uczestników, a dzięki temu goście będą się lepiej utożsamiać z marką i mówić o niej w samych superlatywach.

Call Now ButtonSKONTAKTUJ SIE